Dacă nu știi exact cum arată sau ce rol are himenul tău, nu ești singura. Deși himenul este mic, reputația sa este puternică. Multe mituri au fost asociate cu această peliculă subțire de țesut găsită la deschiderea vaginului. Unul dintre cele mai mari neînțelegeri este că himenul se va „rupe” doar prima dată când faci sex. De fapt, acesta s-ar putea să se rupă mult înainte de asta, dar mai multe despre acest aspect mai târziu.
Pentru a spulbera aceste neînțelegeri odată pentru totdeauna, doi experți medicali de la Flo explică ce este un himen, unde îl poți găsi și de ce ar putea să se schimbe odată cu înaintarea în vârstă.
Află din articol:
Ce este himenul?
Simplu spus, himenul este o bucată subțire de țesut elastic, asemănătoare cu litera O, în jurul deschiderii vaginale (vaginul este tubul muscular intern care leagă vulva de cervix). „[El] arată aproape ca un inel subțire de țesut care înconjoară deschiderea vaginală,” explică Dr. Sara Twogood, obstetrician și ginecolog din Los Angeles, SUA. „Poate să fie neregulat în formă și dimensiune – deci nu este un cerc perfect.„
Termenul „a-ți pierde virginitatea” sugerează că himenul acoperă complet deschiderea vaginală înainte de a fi rupt, dar acest lucru nu este cazul pentru majoritatea dintre noi. De fapt, este extrem de rar să te naști cu un himen care să nu aibă o deschidere.
Chiar dacă ai luat o clipă să te uiți cu un oglindă să devii familiară cu aspectul vulvei și al pasajului vaginal, totuși s-ar putea să nu fi văzut himenul tău. Dacă dorești să afli mai multe despre modul în care corpul tău se schimbă în timpul pubertății și care sunt numele reale ale anatomiei tale, atunci aplicațiile precum Flo pot fi de mare ajutor.
Care este rolul himenului?
Acum, când știi unde se află himenul, s-ar putea să te întrebi de ce este chiar acolo.
În timp ce alte părți ale anatomiei vulvare au o funcție destul de clară, Dr. Beth Schwartz, profesor asistent de obstetrică, ginecologie și pediatrie din Philadelphia, SUA, explică că nu există un scop cunoscut pentru himen. „Este doar ceva rămas de la dezvoltare [atunci când ești în uter].”
Unele cercetări au sugerat că himenul tău ar putea ajuta la menținerea bacteriilor în afara vaginului. Pe măsură ce medicii continuă să cerceteze corpul uman, ei ar putea descoperi un alt motiv pentru existența himenului.
Cum arată himenul?
Știm că poate fi dificil să afli ce anume din muntele de informații găsite pe site-urile de specialitate ți se aplică ție, tocmai pentru că ești unică. Fiecare dintre noi suntem unice. Poți vorbi cu prietenele despre ce se întâmplă și să comparați și să dezbateți experiențele fiecăreia. Dar, de cele mai multe ori, nu ai cu ce să te compari.Tocmai pentru ca suntem unice!
Este foarte important să îți amintești că vulva ta este unică și că nu există ceva ideal sau perfect, atât timp cât ești fericită și sănătoasă. Și himenul tău nu face excepție.
Himenul tău are aceeași culoare ca pielea din jurul vaginului (culoare asemănătoare cu pielea). Poate lua forma unei semilune sub deschiderea vaginală sau poate înconjura deschiderea vaginală. Nu acoperă complet deschiderea vaginală, deoarece acest lucru ar împiedica sângele menstrual să iasă din corpul tău. La sugari, himenul va fi mai vizibil deoarece nu a avut timp să se uzeze.
Dacă himenul tău este rupt, acesta poate părea ca o mică bucată de țesut împinsă în lateral. Un himen rupt este greu de observat și nu-l poți simți cu degetul. În unele cazuri, se poate contopi înapoi în deschiderea vaginală.
Nu există un singur tip de himen: este diferit pentru fiecare persoană. Și ele pot fi împărțite în diferite tipuri. Acestea includ:
Himenul anular sau în formă de semilună
Himenul în formă de inel sau semilună este considerat cea mai comună formă de himen. Acesta înconjoară deschiderea vaginală ca un inel sau o gogoașă și, pe măsură ce se rupe sau se întinde, pare mai mult ca o semilună. Prin acest orificiu se permite trecerea fluxului menstrual.
Himenul imperforat
Când himenul tău acoperă complet deschiderea către vagin. Această condiție rară apare la 1 din 1.000 de fete. Acest lucru înseamnă că sângele nu poate ieși din vagin în timpul menstruației tale. În schimb, se va acumula în vagin și va provoca durere.
Himenul microperforat
Himenul tău acoperă întreaga deschidere vaginală cu excepția unei mici găuri. Sângele menstrual poate ieși prin acea gaură mică, dar ai putea întâmpina dificultăți în inserarea sau îndepărtarea unui tampon.
Himenul septat
Himenul tău are o bucată suplimentară de țesut care îi conferă aspectul a două himene. Deschiderea vaginală se află în spatele celor două bucăți de țesut. Persoanele cu un himen septat pot întâmpina dificultăți în inserarea sau îndepărtarea tampoanelor.
Himenul cribiform
Dacă himenul tău are mai multe găuri mici în loc de o singură gaură de dimensiuni moderate, atunci ai himenul cribiform.
Un himen cribriform apare atunci când himenul nu se formează corect în timpul dezvoltării fetale. Dar oamenii de știință nu înțeleg încă ce cauzează această anomalie.
Care sunt simptomele? Cu un himen cribriform, secrețiile pot curge din vagin, cum ar fi sângele din perioadele menstruale. Dar sângele poate ieși mai lent decât de obicei, ceea ce înseamnă că menstruațiile pot dura mai mult decât normal (poate cu patru până la șapte zile).
Cu un himen cribiform, poți experimenta:
- Sângerare sau durere în timpul actului sexual
- Imposibilitatea de a introduce un tampon sau de a-l îndepărta
- Durere la introducerea sau îndepărtarea unui tampon
- Unele persoane cu himen cribriform pot să experimenteze și dureri abdominale sau dureri în partea inferioară a spatelui.
Cum s-ar putea schimba himenul tău?
La naștere, medicul ar putea să îți verifice himenul bebelușei pentru a vedea dacă ar trebui să fie nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta-l indepărta. Cu toate acestea, nu este întotdeauna ușor să vezi dacă ai un himen imperforat, microperforat, cribiform sau septat când ești atât de mică. Ai putea primi un diagnostic mult mai târziu, în timpul pubertății, odată ce a început menstruația și ai avut dificultăți să introduci un tampon sau menstruațiile tale sunt în special lungi sau dureroase.
Intervenția chirurgicală se numește himenectomie. Vom aborda acest subiect puțin mai jos în articol.
Cu toate acestea, majoritatea femeilor nici măcar nu vor ști că au himen. Și acesta nu rămâne la fel. Himenul tău se schimbă pe măsură ce crești:
Himenul la naștere
Când te naști, himenul tău ar putea să pară mai gros și mai cărnos. Poate fi mai rigid și mai sensibil. Odată ce începi pubertatea, ovarele tale încep să producă hormonul estrogen. Acest lucru poate declanșa transformarea țesutului himenului tău într-unul mai elastic.
Himenul și pierderea virginității
Marea întrebare: se rupe himenul când faci sex penetrant pentru prima dată? Este adevărat că pentru unele persoane, himenul se poate întinde sau rupe când îți începi viața sexuală. Dar acest lucru nu este valabil pentru toată lumea. Himenul poate să se rupă sau să se întindă în multe moduri (vom acoperi acest aspect mai jos).
Himenul în timpul sarcinii și după nașterea vaginală
La fel ca în timpul pubertății, odată cu creșterea nivelurilor tale de estrogen în timpul sarcinii, țesutul din care este alcătuit himenul tău poate deveni și mai elastic pentru a permite nașterea. Himenul tău se poate întinde și rupe mai mult în timpul nașterii, pe măsură ce bebelușul trece prin vagin. „Întinderile revin la normal (aproape), dar rupturile din himen nu se vindecă împreună”, spune Dr. Twogood.
Ce se întâmplă când himenul se rupe?
„Ruperea” și „spargerea” sunt cuvinte folosite adesea când oamenii vorbesc despre himen. Într-o clipă, acesta sigilează complet deschiderea vaginului, iar în următoarea, este străpuns și există un orificiu. Dar himenul nu s-a „rupt” în acest fel. Și, așa cum știm, majoritatea himenelor nu sigilează complet vaginul.
În schimb, gândește-te la himenul tău ca la un inel care este întins și uneori se rupe de-a lungul timpului pe măsură ce lucrurile se freacă de el sau intră în vagin. Ai putea să simți puțin disconfort sau să observi sângerări ușoare când se întâmplă asta, dar s-ar putea să nici nu îți dai seama că se întâmplă.
Himenectomia
Această intervenție chirurgicală, numită himenectomie, este o procedură minoră efectuată în cabinetul unui medic, într-o clinică sau într-o sală de operație. Medicul taie țesutul în exces, lăsând doar o singură deschidere de dimensiuni normale.
Medicul va discuta opțiunile pentru anestezie pentru a controla durerea în timpul procedurii. Este posibil să ai nevoie de fire de sutură după intervenție, care de obicei se dizolvă singure.
Cât durează recuperarea după o himenectomie?
Poți pleca acasă în aceeași zi în care după efectuarea unei himenectomii, iar recuperarea durează câteva zile până la câteva săptămâni. Este posibil să experminetezi unele disconforturi când anestezia începe să își piardă efectul. De asemenea, este posibil să ai sângerări ușoare din zona chirurgicală.
Medicul tău îți va oferi instrucțiuni despre cum să te îngrijești după o himenectomie. Acestea pot include limitarea anumitor activități, cum ar fi: băile fierbinți, sexul, utilizarea tampoanelor interne.
Cum poate himenul să se rupă?
Deci, să discutăm despre mitul „a-ți pierde virginitatea”. Așa cum am menționat mai sus, unele persoane își pot întinde și rupe himenul prima dată când au sex penetrant. Acest lucru ar putea duce la puțin sânge sau disconfort, dar acest lucru nu va fi la fel pentru toată lumea.
Există multe alte motive pentru care himenul tău s-ar putea întinde înainte de a avea sex pentru prima dată. Acestea includ:
Se sparge himenul după utilizarea tampoanelor interne?
Da, un tampon poate sparge himenul. Acesta este un mod obișnuit în care himenul este uzat până la punctul de rupere. În cele mai multe cazuri, ruperea himenului nu va fi un eveniment unic. Va fi treptată, iar dacă ai menstruație, s-ar putea chiar să nu observi.
Efectuarea unui examen pelvian sau a unui test Papanicolau
Dacă zona vaginală intră în contact cu orice, poate cauza ruperea himenului. Este si cazul examinării ginecologice.
Citește mai multe despre importanța consultului regulat al ginecologului in articolul nostru aici
Practicarea diferitelor activități
Unele activități fizice intense, precum înotul, ciclismul, jocul de fotbal și echitația, pot rupe himenul.
Masturbarea folosind degetele sau un jucărie sexuală
Toate acestea sunt complet normale și sănătoase. Ai putea să te întrebi dacă himenul tău poate să crească din nou după ce a fost „rupt”, iar răspunsul scurt este nu. Dar așa cum explică Dr. Schwartz, „El tot este acolo, posibil doar un pic întins sau cu o formă diferită.„
De ce asociem himenul cu sexul?
Dacă tampoanele și plimbările cu bicicleta îți pot rupe himenul, de ce este atât de des asociat cu sexul pentru prima dată?
Virginitatea înseamnă multe lucruri diferite pentru diferite persoane. În clasele tale de educație sexuală sau altundeva, ai putea fi informată că se referă la momentul când cineva cu penis are sex penetrant cu cineva cu vagin pentru prima dată. Alți oameni ar putea considera orice formă de intimitate sexuală ca pierderea virginității. În cele din urmă, este alegerea ta să decizi, și nu este definită de faptul dacă o bucată mică de țesut din vaginul tău a fost ruptă. Dacă te simți îngrijorată sau confuză cu privire la virginitate, poate fi util să discuți cu un adult în care ai încredere.
Timp îndelungat, unele culturi au asociat faptul de a avea un himen care nu a fost întins sau rupt ca pe un semn al virginității – și, prin urmare, al purității. Așa cum știi acum, din punct de vedere medical, aceasta este o completă poveste. Un himen se poate rupe în orice moment, și acest lucru poate fi total nelegat de activitatea sexuală.
Aceste idei au fost legate de practica „testării virginității”, o procedură extrem de dăunătoare în care o persoană este supusă unui examen vaginal în credința că acest lucru ar putea dovedi dacă sunt virgine. Mulți medici și organizații de sănătate s-au opus testării virginității.
Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi nu oferă nicio îndrumare cu privire la testarea virginității pentru că nu poți spune dacă cineva a avut sex doar privindu-i vaginul. Similar, Organizația Mondială a Sănătății a numit testarea virginității o încălcare a drepturilor omului.
Dacă simți orice presiune din partea prietenilor, membrilor familiei sau a unui partener de a „demonstra” că ești virgină, sau dacă crezi că ești expusă la testarea virginității, atunci apelează la un adult de încredere pentru sprijin. Acesta ar putea fi un profesor sau poate un membru al familiei.
Himenoplastia
Himenoplastia este o procedură chirurgicală în care himenul este reconstruit. Această intervenție este efectuată de chirurgii plasticieni și poate fi realizată în două moduri principale: himenoplastie simplă sau himenoplastie prin implant de himen.
Himenoplastia simplă implică refacerea himenului folosind țesutul existent în jurul vaginului. În schimb, himenoplastia prin implant de himen presupune introducerea unui implant artificial pentru a simula prezența unui himen.
Deși himenoplastia nu poate restabili statutul psihologic de „virginitate”, poate fi utilă pentru femeile a căror siguranță sau chiar viață poate fi pusă în pericol în absența himenului. Totuși, este important de menționat că în unele țări, himenoplastia este considerată o formă de mutilare genitală feminină și este interzisă prin lege pentru a proteja femeile tinere.
Concluzie
Himenul tău este inelul de țesut care înconjoară deschiderea vaginului. Poate avea forme și dimensiuni diferite, dar nu ar trebui să îți cauzeze niciodată dureri și nu are de fapt o funcție sau un scop clar (pe care încă nu îl cunoaștem).
Nesurprinzător, în timp ce himenul a fost legat de expresia „a-ți pierde virginitatea”, s-ar putea să îți fi întins sau rupt deja al tău mult înainte să ai sex pentru prima dată. Un tampon, o plimbare lungă cu bicicleta cu prietenii tăi sau chiar primul tău test Papanicolau ar putea să facă asta.
Așa cum este restul vulvei tale, himenul tău este unic pentru tine. El nu este niciodată un indicator dacă ești virgină sau nu, iar cel mai important lucru este să te simți încrezătoare în înțelegerea propriului tău corp.
Referinte:
https://my.clevelandclinic.org/health/body/22718-hymen
Recomandăm folosirea chiloților menstruali ca alternativă la tampoanele clasice:
-
Chiloti menstruali reutilizabili pentru adolescente FEMIEKO, model TEEN, absorbtie ridicata, bleumarinlei 148.35
-
Chiloti menstruali reutilizabili pentru adolescente FEMIEKO, model TEEN, absorbtie ridicata, fuchsialei 148.35
-
Chiloti menstruali reutilizabili pentru adolescente FEMIEKO, model TEEN, absorbtie ridicata, rozlei 148.35
-
Chiloti menstruali reutilizabili pentru adolescente FEMIEKO, model TEEN, absorbtie ridicata, verdelei 148.35