16 Ingrediente Toxice din Tampoane si Absorbante

Descoperă ingredientele toxice din tampoanele și absorbantele pe care le folosesti. Află cum să faci alegeri informate pentru o igienă feminină mai sigură.

Tampoanele și absorbantele sunt produse esențiale de igienă feminină, dar puțini oameni cunosc detaliile despre ingredientele din care sunt fabricate. În acest articol, vom analiza principalele ingrediente utilizate în producția tampoanelor și impactul lor asupra sănătății și mediului. Un studiu realizat de Jenni A. Shearston, Tampoanele ca sursă de expunere la metale, a scos la lumină faptul că utilizarea tamponului este o sursă potențială de expunere la ingrediente toxice, precum arsen, bariu, calciu, cadmiu, cobalt, crom, cupru, fier, mangan, mercur, nichel, plumb, seleniu, stronțiu, vanadiu și zinc.

Ingrediente Toxice din Tampoane si Absorbante
Image by freepik

Reglementări la nivel mondial

În general, reglementările din SUA, UE și Marea Britanie care protejează consumatorii de potențialii contaminanți din tampoane sunt aproape inexistente și niciunul dintre aceste guverne nu cere producătorilor să-și testeze produsele pentru substanțe chimice nocive, inclusiv metale.

SUA și FDA

În SUA, Food and Drug Administration (FDA) clasifică tampoanele drept dispozitive medicale și reglementează siguranța acestora. Cu toate acestea, nu există nicio cerință de a testa tampoanele pentru contaminanți chimici, iar FDA recomandă doar ca tampoanele să nu conțină doi compuși de dioxină sau reziduuri de pesticide.

UE și Directiva privind Siguranța Generală a Produselor

În UE, tampoanele sunt reglementate prin Directiva privind siguranța generală a produselor (2001/95/CE) care amintește un cod de „bună practică” dezvoltat de industria de fabricare a tampoanelor. În mod similar, acest cod nu necesită testare pentru substanțe chimice, doar limitează concentrațiile de plumb, cadmiu, Cr (VI) și arsen din țesăturile textile astfel încât acestea să fie mai mici de 1 mg/kg.

Regatul Unit și Regulamentele Generale privind Siguranța Produselor

În Marea Britanie, tampoanele sunt reglementate în conformitate cu Regulamentele generale privind siguranța produselor din 2005, care impune că „niciun producător nu va introduce un produs pe piață decât dacă produsul este sigur” și că consumatorilor li se oferă suficiente informații pentru a „evalua riscurile inerente unei produs”.

Ingrediente comune în tampoane și absorbante

Deși bumbacul, fibrele sintetice sunt considerate safe, urmare a procesării lor, acestea devin ingrediente toxice in tampoane si absorbante.

Bumbac

Bumbacul este unul dintre cele mai utilizate materiale în fabricarea tampoanelor și absorbantelor datorită capacității sale de absorbție și a texturii moi. Bumbacul poate fi organic sau convențional, dar în cazul bumbacului convențional, există riscul de expunere la clor și substanțe chimice utilizate în procesul de cultivare și prelucrare.

Fibre sintetice

Fibrele sintetice, precum poliesterul și polipropilena, sunt frecvent utilizate în combinație cu bumbacul pentru a crește capacitatea de absorbție și pentru a oferi rezistență. Aceste fibre pot fi tratate cu diverse substanțe chimice pentru a îmbunătăți performanța produsului.

Dioxine și substanțe chimice de albire

În procesul de producție, bumbacul și alte materiale pot fi albit cu ajutorul clorului, ceea ce poate duce la formarea dioxinelor, substanțe chimice toxice care pot avea efecte adverse asupra sănătății. În prezent, mulți producători folosesc metode de albire fără clor, dar urmele de dioxine pot fi încă prezente.

Superabsorbante

Poliacrilatul de sodiu este un polimer superabsorbant utilizat în multe absorbante pentru a capta și reține lichidele. Acest material poate absorbi de până la 300 de ori greutatea sa în lichid, oferind o protecție de lungă durată.

Adezivi

Adezivii sunt utilizați pentru a fixa absorbantele pe lenjeria intimă și pentru a menține tampoanele în poziția corectă. Acești adezivi pot conține substanțe chimice care pot irita pielea sensibilă.

Parfumuri și deodorante

Unele tampoane și absorbante sunt parfumate pentru a masca mirosurile neplăcute. Aceste parfumuri și deodorante pot conține substanțe chimice care pot provoca reacții alergice sau iritații la unele persoane.

Metale grele

Tampoanele pot conține metale din procesele agricole sau de fabricație, care ar putea fi absorbite de țesutul foarte absorbant al vaginului, ducând la expunere sistemică. Studiul realizat de Jenni A. Shearston , a identificat prezența mai multor metale, inclusiv Ca, Co, Cr, Cu, Ni și Zn. Acestea pot fi adăugate la tampoane ca agenți antimicrobieni care să se elibereze din tampon atunci când acesta absoarbe lichidul menstrual.

Concentrațiile de metal găsite au fost diferite în funcție de regiunea de cumpărare a tampoanelor (SUA versus Uniunea Europeană/Regatul Unit), în funcție de materialul organic față de cel neorganic și pentru tampoanele de magazin față de cele de marcă. Majoritatea metalelor diferă în funcție de statutul organic; concentrațiile de plumb au fost mai mari în tampoanele non-organice, în timp ce arsenul a fost mai mare în tampoanele organice. Nicio categorie nu a avut concentrații constant mai mici de toate sau majoritatea metalelor.

Confor studiului, au fost detectate o serie de substanțe chimice în tampoane, inclusiv dioxine și congeneri furani, hidrocarburi aromatice policiclice (HAP), parfumuri, ftalați, parabeni, bisfenoli, triclocarban, glifosat, retardanți de flacără și compuși organici volatili (COV) Toate aceste metale, precum și Fe și Mn, pot fi, de asemenea, adăugate la tampoane pentru controlul mirosurilor. În plus, brevetele sugerează că producătorii pot adăuga unele dintre metalele pe care le-am testat la tampoane ca lubrifianți pentru a ajuta la o inserție lină (Ca, Sr și Zn).

Cele două metale pe care le-am detectat în cele mai mari concentrații, Ca și Zn, sunt folosite pentru controlul mirosurilor, lubrifiere și ca agenți antimicrobieni, explicând poate de ce au fost regăsite în concentrații atât de mari. Metalele sunt, de asemenea, folosite ca pigmenți pentru a colora aplicatoarele sau părțile tamponului (Ba, Cd, Co, Fe, Mn, Zn)

Plumb

Plumbul a fost regăsit în toate tampoanele testate. Nu există un nivel sigur de expunere la plumb; orice proporție de Pb care se poate scurge dintr-un tampon și poate ajunge la circulația sistemică ar putea contribui la rezultate negative asupra sănătății. Plumbul este stocat în oase, unde înlocuiește calciul și poate fi reținut în organism timp de decenii!

Plumbul este asociat cu numeroase efecte adverse neurologice, renale, cardiovasculare, hematologice, imunologice, reproductive și de dezvoltare. De remarcat, chiar și expunerea la nivel scăzut la Pb (
10 µg/dL în sânge) poate avea ca rezultat efecte neurocomportamentale la adulți și copii, inclusiv scăderea funcției cognitive, cum ar fi afectarea atenției, a memoriei și a capacității de învățare.

Arsen

As și Cd sunt, de asemenea, asociate cu numeroase rezultate negative asupra sănătății. Anorganic As este un cancerigen cunoscut și este asociat cu boli cardiovasculare, dermatită și alte efecte dermice și boli respiratorii și neurologice. Un studiu care evaluează efectul expunerii vaginale la arsenic prin dusuri la șobolani a constatat că expunerea vaginală ca a avut efecte asupra mecanismelor oxidative din uter și ovare.

Cadmiu

Cd vizează sistemul renal și poate provoca leziuni renale; este, de asemenea, asociat cu boli cardiovasculare.

Zinc

Cele două metale detectate în cele mai mari concentrații, Cadmiu și Zinc, sunt folosite pentru controlul mirosurilor, lubrifiere și ca agenți antimicrobieni, explicând poate de ce le-am observat în concentrații atât de mari. În mod similar, lenjeria infuzată cu Zn poate fi găsită pe piață, promovată ca ajută la controlul mirosului (de exemplu, Huha). Aceste utilizări ale metalelor pot explica, de asemenea, parțial variația concentrațiilor de metal pe care le-am observat în funcție de producător și de marcă. Metalele sunt, de asemenea, folosite ca pigmenți pentru a colora aplicatoarele sau părțile tamponului (Ba, Cd, Co, Fe, Mn, Zn)

Impactul ingredientelor toxice din tampoane si absorbante asupra sănătății

Conform studiului, in timp ce concentrațiile de plumb, cadmiu și arsen regăsite în tampoane au fost toate mai mici de 1 mg/kg, subliniem că tampoanele sunt în contact cu mucoasa vaginală mai degrabă decât cu pielea cu care sunt în contact alte textile, ceea ce poate crește absorbția, care poate duce la un risc de expunere mai mare chiar și din concentrații scăzute.

Reacții alergice și iritații

Ingredientele precum parfumurile, adezivii și substanțele chimice utilizate în albire pot provoca reacții alergice și iritări ale pielii sensibile din zona genitală. Este important ca persoanele cu piele sensibilă să aleagă produse hipoalergenice și fără parfum.

Riscuri de sănătate pe termen lung

Expunerea prelungită la dioxine și alte substanțe chimice toxice poate avea efecte negative asupra sănătății, inclusiv riscuri crescute de cancer, tulburări hormonale și probleme de reproducere. Alegerea produselor fabricate din materiale organice și fără substanțe chimice nocive poate reduce aceste riscuri.

Impactul asupra mediului

Deșeuri și biodegradabilitate

Tampoanele și absorbantele sunt produse de unică folosință, care contribuie semnificativ la volumul de deșeuri. Materialele sintetice și adezivii utilizați în aceste produse nu sunt biodegradabili și pot persista în mediu timp de sute de ani.

Cultivarea bumbacului

Bumbacul convențional necesită cantități mari de apă și pesticide, având un impact negativ asupra mediului. Alegerea produselor din bumbac organic poate ajuta la reducerea acestui impact.

Citește mai multe despre impactul produselor menstruale asupra mediului aici

Alternative ecologice și sănătoase

Pentru a reduce impactul asupra sănătății și mediului, consumatorii pot opta pentru alternative mai ecologice și sănătoase, cum ar fi:

Cupa menstruală

Reutilizabilă și fabricată din silicon medical, cupa menstruală este o alternativă ecologică la produsele de unică folosință.

Cupa menstruala Marimea B Powder 3

Cupa menstruală mărimea B

Absorbantele și tampoanele din bumbac organic

Aceste produse sunt fabricate din bumbac cultivat fără pesticide și sunt albite fără clor.

absorbante organice normale 12buc enroush

Absorbante 100% Organice Enroush

Chiloții menstruali

Aceștia sunt o altă opțiune reutilizabilă care poate fi purtată în locul absorbantelor sau tampoanelor.

În concluzie, cunoașterea ingredientelor din tampoane și absorbante este esențială pentru a face alegeri informate și sănătoase. Alegerea produselor ecologice și fără substanțe chimice nocive poate proteja atât sănătatea personală, cât și mediul.

Dacă ai parcurs articolul până aici, îți recomandăm să vizitezi și sectiunea Magazin, unde te asteptam cu foarte multe perechi de chiloti menstruali reutilizabili!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Chiloti Menstruali
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.