Prima menstruatie, cunoscuta si sub numele de menarha, este momentul in care o fata incepe sa aiba cicluri menstruale regulate. Menstruatia este un proces natural al corpului feminin, care se intampla lunar ca urmare a pregatirii uterului pentru o eventuala sarcina. Daca ti s-a intamplat „sa-ti vina”, ai ajuns in locul potrivit.
Vei afla in cele ce urmeaza raspunsurile la urmatoarele intrebari referitoare la aparitia primei menstruatii:
Ce se intampla cu corpul tau la prima menstruatie?
Prima menstruatie te poate speria. Este vorba totusi despre primii pasi spre viata de femeie, si desi pare o experienta traumatizanta pentru un copil, este foarte important sa intelegi ce se intampla cu corpul tau! In timpul menstruatiei, stratul intern al uterului, numit endometru, este eliminat prin vagin sub forma de sange si alte fluide.
Acest proces este reglat de hormoni, in special de estrogen si progesteron, care sunt produsi de ovare in timpul ciclului menstrual. In timpul primei jumatati a ciclului, nivelul de estrogen creste, stimuland inmultirea celulelor endometriale. In a doua jumatate a ciclului, nivelul de progesteron creste, pregatind uterul pentru implantarea unui ovul fertilizat. Daca ovulul nu este fertilizat, nivelul de estrogen si progesteron scade, declansand menstruatia.
Citeste aici despre importanta educatie sexuale in scoli
În general, primele cicluri menstruale pot fi neregulate și pot varia în ceea ce privește durata și cantitatea sângerării. În plus, la prima menstruație, corpul poate experimenta și alte schimbări, cum ar fi creșterea sânilor și apariția părului pubian și la subraț.
Factori care influențează apariția primei menstruații
Prima menstruatie se intampla de obicei intre varsta de 9 si 15 ani, cu o varsta medie de 12 ani. Cu toate acestea, varsta la care apare prima menstruatie poate varia si poate fi influentata de factori precum:
Moștenirea genetica
Exista o serie de gene care pot afecta momentul in care o fata va incepe sa menstrueze. Studiile arata ca varsta la care apare menarha este in general mai devreme la fetele care au avut mame sau surori mai mari care au inceput sa menstrueze devreme.
De exemplu, într-un studiu publicat în revista Nature Genetics în 2013 –„Genome-wide association study identifies multiple loci associated with both mammographic density and breast cancer risk„ cercetătorii au identificat o serie de gene asociate cu momentul apariției menarhei prin analizarea genomului a peste 87.000 de femei. Printre aceste gene se numără gene implicate în producția de hormoni sexuali și gene care influențează dezvoltarea ovarelor.
Un alt studiu publicat în revista Human Reproduction în 2014 – „Genome-wide association study of age at menarche in African American women„ a analizat genomul a peste 17.000 de femei și a identificat mai multe variante genetice asociate cu vârsta la care apare menarha. Cercetătorii au descoperit că aceste variante genetice afectează în mod direct producția de hormoni sexuali și dezvoltarea ovarelor.
Deși aceste studii sugerează o legătură între variantele genetice și momentul apariției menarhei, există și alți factori care pot influența acest lucru, cum ar fi nutriția și expunerea la factori de mediu. De asemenea, trebuie menționat că genele sunt doar unul dintre mulții factori care determină vârsta la care apare menarha, iar variația este largă și depinde de o serie de factori individuali.
Greutatea corporala
Greutatea corporală poate influența apariția primei menstruații, cunoscută și sub numele de menarhă, prin intermediul unui mecanism numit axa hipotalamo-hipofizo-ovariană.
Axa hipotalamo-hipofizo-ovariană este un sistem complex de reglare hormonală care controlează ciclul menstrual și este format din hipotalamus, glanda pituitară și ovarele. Hipotalamusul secretă hormoni care stimulează sau inhibă secreția de hormoni sexuali din glanda pituitară, care la rândul său stimulează ovarele să producă estrogen și progesteron.
Greutatea corporală poate influența această axă prin intermediul hormonilor secretati de celulele grase din corp. Când o femeie are un indice de masă corporală (IMC) scăzut, poate avea un nivel mai scăzut de grăsime corporală, ceea ce poate duce la o scădere a nivelului de estrogen din corp. Acest lucru poate duce la întârzierea sau amânarea menarhei.
Pe de altă parte, o femeie cu un IMC ridicat poate avea un nivel crescut de grăsime corporală, ceea ce poate duce la o creștere a nivelului de estrogen din corp. Acest lucru poate declanșa menarha mai devreme decât în mod normal.
Alimentatia/nutritia
Există cercetări care sugerează că alimentația poate influența apariția primei menstruații, dar mai degrabă prin intermediul efectelor sale asupra greutății corporale decât prin intermediul nutrienților în sine.
De exemplu, o dietă care duce la creșterea în greutate poate duce la o creștere a nivelului de estrogen din corp, ceea ce poate declanșa menarha mai devreme decât în mod normal. În schimb, o dietă care duce la pierderea în greutate sau subnutriție poate duce la întârzierea sau amânarea menarhei.
De asemenea, există unele cercetări care sugerează că o dietă bogată în grăsimi animale și zaharuri poate fi asociată cu o vârstă mai mică la care apare menarha. În schimb, o dietă bogată în fibre și legume poate fi asociată cu o vârstă mai târzie la care apare menarha.
Un studiu publicat în revista American Journal of Epidemiology în 2011 – „Dietary Fat and Added Sugar Intakes Are Associated with Estrogen-Metabolizing Gene Expression in the Breast” , realizat de cercetătorii de la Universitatea din Cincinnati și de la Institutul de Cercetare al Centrului Medical al Universității din Cincinnati, a evaluat dieta și expresia genelor de metabolizare a estrogenului la adolescenți și a analizat relația dintre consumul de grăsimi animale și zaharuri și debutul timpuriu al menarhei. Au constatat că adolescentele care consumau mai multe grăsimi animale și mai multe zaharuri adăugate în dietă au avut un risc mai mare de a avea menarha timpurie.
De asemenea, un studiu publicat în revista Pediatrics în 2019 – „Dietary Patterns and Age at Menarche in a Multiethnic Population of Adolescent Girls” realizat de cercetătorii de la Universitatea din California, San Francisco și de la Universitatea din Carolina de Nord, Chapel Hill a analizat asocierea dintre dieta și vârsta la care apare menarha la o populație diversă de adolescente din Statele Unite ale Americii. Studiul a constatat că o dietă bogată în grăsimi animale și zaharuri a fost asociată cu o vârstă mai mică la care apare menarha.
Nivelul de activitate fizica
Nivelul de activitate fizică poate influența apariția primei menstruații la fetele adolescenți, dar efectele sunt complexe și nu sunt pe deplin înțelese. Un nivel ridicat de activitate fizică poate fi asociat cu o vârstă mai tânără la care apare menarha.
Un studiu publicat în revista Sports Medicine în 2017 – „Impact of Physical Activity on the Association Between Early Menarche and Obesity in Peruvian Women”, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Lima din Peru, a arătat că fetele care practicau exerciții fizice intense aveau o vârstă mai mică la debutul menarhei decât cele care nu făceau exerciții fizice. Cu toate acestea, trebuie menționat că acest efect a fost observat doar la fetele care practicau exerciții fizice intense, iar această asociere nu a fost găsită în cazul exercițiilor fizice ușoare sau moderate.
Pe de altă parte, nivelul scăzut de activitate fizică poate fi, de asemenea, asociat cu o vârstă mai mică la care apare menarha. Un studiu publicat în revista Human Reproduction în 2018 – „Prolonged sedentary time and adolescent female’s first menstrual bleeding: a longitudinal study” , realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat din San Diego și Universitatea din California, San Franciscoa a arătat că fetele care petreceau mai mult timp în poziție șezând sau culcată și mai puțin timp în picioare aveau o vârstă mai mică la debutul menarhei.
Simptomele primei menstruatii
Primul ciclu menstrual poate fi diferit pentru fiecare fata, dar poate dura de obicei intre 2 si 7 zile si poate fi insotit de simptome precum dureri abdominale sau sangerari abundente.
In timpul menstruatiei, pot aparea simptome precum dureri abdominale, senzatii de balonare, oboseala sau iritabilitate. Aceste simptome sunt cauzate de fluctuatiile hormonale din timpul ciclului menstrual si pot fi gestionate prin modificari ale stilului de viata si prin utilizarea de produse menstruale adecvate.
Citeste aici si afla despre remediile naturale de ameliorare a simptomelor menstruatiei
Cum ne mentinem igiena in timpul menstruatiei?
Este important sa mentii igiena personala buna in timpul menstruatiei, pentru a preveni infectiile si pentru a te simti confortabil. Iată câteva sfaturi utile:
- Schimba absorbantele sau tampoanele la intervale regulate: este important să schimbi absorbantele sau tampoanele la intervale regulate, la fiecare 4-6 ore. Foloseste absorbante de o dimensiune potrivită și capacitate corespunzătoare pentru fluxul menstrual. Foloseste chilotii menstruali reutilizabili, sunt potriviti pentru tine!
- Spala-te pe mâini înainte și după schimbarea absorbantelor sau tampoanelor: Apa caldă si sapunul înainte și după schimbarea absorbantelor sau tampoanelor sunt solutia ideala pentru a preveni infectarea zonei vaginale.
- Igiena personală zilnică: În timpul menstruației, ar trebui să faci duș sau să iti speli zonele intime cel puțin o dată pe zi, pentru a menține o igienă personală adecvată și a preveni infecțiile.
- Evitați să folosesti parfumuri sau săpunuri parfumate: Aceste produse pot irita zona intimă și pot crește riscul de infecție. Foloseste produse non-parfumate și non-alergice pentru igiena personală. Daca nu ai, apa este mai mult decat suficienta!
- Schimba-ți lenjeria și hainele pentru a preveni mirosurile neplăcute și pentru a menține igiena personală.
- Evita contactul cu apa rece în timpul menstruației: Contactul cu apa rece poate determina constricția vaselor de sânge și poate determina fluxul menstrual să fie mai abundent.
Produse menstruale recomandate la prima menstruatie
Gestioneaza fluxul menstrual cu ajutorul produselor menstruale. Nu recomandam folosirea tampoanelor interne la prima menstruatie
La prima menstruație, se recomandă utilizarea unor produse menstruale care sunt ușor de utilizat și de înțeles. Iată câteva opțiuni:
- Absorbante zilnice: Acestea sunt potrivite pentru începutul menstruației sau pentru zilele cu flux menstrual ușor. Ele sunt ușor de utilizat și de înțeles și nu necesită introducerea în vagin.
- Absorbante externe: Acestea sunt, de asemenea, ușor de utilizat și de înțeles. Ele sunt potrivite pentru zilele cu flux menstrual moderat sau abundent. Absorbantele externe se lipesc de chiloți și absorb fluxul menstrual.
- Chilotii menstruali reutilizabili: Sunt potriviti pentru zilele cu flux moderat sau abundent. Ideali pe timp de noapte, dar si pe timp de zi. Citeste aici ce sunt si cum se folosesc chilotii menstruali reutiliziabili
-
Boxeri menstruali reutilizabili FEMIEKO, model Allbody, absorbtie ridicata, negri
lei 124.95 -
Boxeri menstruali reutilizabili FEMIEKO, model LUNA, absorbtie ridicata, negri
lei 124.95 -
Boxeri menstruali reutilizabili FEMIEKO, model LUNA, absorbtie ridicata, turcoaz
lei 126.65 -
Chiloți menstruali CHANTELLE model LIFE PERIOD, absorbtie ridicata, negri, cu dantela si talie inalta
lei 169.00 -
Chiloți menstruali CHANTELLE model PERIOD, absorbtie moderata, negri, cu dantela
lei 146.00 -
Chiloți menstruali CHANTELLE model PERIOD, absorbtie moderata, negri, cu dantela C16R70
lei 165.00 -
Chiloți menstruali CHANTELLE model PERIOD, absorbtie ridicata, negri, cu dantela si talie inalta
lei 165.00 -
Chiloți menstruali CHANTELLE model PERIOD, absorbtie ridicata, verzi, cu dantela si talie inalta
lei 157.00 -
Chiloți menstruali CHANTELLE, absorbtie ridicata, negri, cu dantela
lei 159.00
Sfat: Daca ai ingrijorari sau intrebari referitoare la prima menstruatie, este intotdeauna recomandat sa ceri sfatul medicului de familie, medicului din scoala sau al ginecologului. Poti apela cu incredere si la sfaturile mamei sau bunicii, pentru ca si ele au trecut la randul lor prin prima menstruatie, si desi poate nu au la indemana sfaturi actualizate, te pot incuraja!
[…] Citeste aici despre Prima menstruatie […]
[…] Afla mai multe despre prima menstruatie […]
[…] Afla mai multe despre menstruatie […]
[…] Afla aici mai multe despre prima menstruatie […]
[…] Prima ta menstruatie? Nu te speria, citeste aici mai multe informatii […]
[…] Click aici si citeste despre prima menstruatie a unei fete […]
[…] aici mai multe despre prima […]
[…] Ciclul menstrual reprezintă procesul natural prin care corpul unei femei se pregătește lunar pentru o posibilă sarcină. Acesta este reglat de hormoni și constă în 4 faze distincte: menstruația, faza preovulatorie, faza ovulației și faza luteală. Daca esti noua in acest domeniu, poate te intereseaza articolul nostru dedicat primei menstruatii – aici […]
[…] Află mai multe despre prima menstruație din articolul nostru, aici […]
[…] prima menstruatie am scris aici mai […]
[…] Citește mai multe despre prima menstruatie aici […]